Schwarzenegger och 3D-tjänster på Cebit

På plats på den enorma Cebit-mässan (det är verkligen sinnessjukt stort). Huvudmålet är dagens seminarier på temat webciety – bland annat Linkedins vd, Yahoos vice precident och Amazons CTO ska prata om hur internet håller på och kommer att omstöpa det mänskliga samhället.

Redan igår hann vi dock tjuvstarta med att browsa runt bland montrarna i den del av mässan som går under namnet Future Parc, där idéer och tjänster för framtiden visas upp. Om innehållet på mässan är representativt för hur våra liv kommer se ut några år framåt i tiden kan man konstatera att tre typer av tjänster kommer att spela en betydligt större roll än de gör idag:

  • 3D. Ett flertal arrangörer visar upp tjänster som bygger på 3D-modellering, 3D-spel som styrs genom kroppsrörelser i rummet (”multipointing”) och 3d-baserad navigation.
  • Ansiktsigenkänning.  Mjukvara som identifierar ansikten och känner av sinnestillstånd, både i stillbild och rörligt. Användningsområdena är bl.a. intelligenta söktjänster och nya typer av marknadsundersökningar där man kan se hur människor faktiskt känner för en tjänst eller produkt.
  • Tjänster i hemmet och mobilen som övervakar vår hälsa. Bland annat ett medicinskåp som håller reda på din läkemedelskonsumtion och en säng som mäter hjärtfrekvensen och larmar vid sömnapné. (På Mobile Life i tisdags visades en liknande tjänst men som mäter stress och är kopplad till mobilen.)

Tyvärr missade vi Arnold Schwarzenegger som var här och invigde mässan med att bland annat påpeka att det bara är förlorare som gnäller i svåra tider. Som tur är finns det andra som har förevigat Arnies inspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s