Ett nytt ekosystem av lokala nyheter

Det spirar i ekosystemet för lokala nyheter! I veckan läste jag om New York Times satsning på hyperlokala bloggar i några utvalda områden runt staden. Jeff Jarvis menar att den tid då de etablerade medierna ”ägde” en stad och dess nyheter är över – i stället måste man samarbeta med samhället och de enskilda medborgarna för att skapa ”a new network – a new ecosystem – of local news”. Detta ställer också krav på att journalisterna släpper sargen, delar med sig av sin kunskap och bjuder in läsarna för att gemensamt skapa detta nya ekosystem – inte alltid en lätt övergång…

”Lokaltidning 2.0 – med engagerade läsare” är ett forskningsprojekt vid Högskolan i Halmstad som pågår under 2009 och där åtta svenska dagstidningar deltar. Man konstaterar att många medieföretag är på väg att omdefiniera sin roll, då alltfler publicerar i alltfler kanaler – man vill kommunicera med människor, inte bara distribuera till dem.

I slutet av februari drog UNT igån 15 hyperlokala stadsdelssajter med både nyheter, debatt och lokala bloggar. Jag var nyfiken på hur det hade gått och ställde några frågor till redaktionschef Carl-Åke Eriksson:

1. Vad hade ni för mål när ni drog igång?
Vi hade länge känt att vi måste komma närmare läsarna i Uppsala och få en mer personlig relation. Det händer mycket i våra stadsdelar och vissa är lika stora som kommuner i vårt spridningsområde. Läsarna får också vara med och skapa sajterna – dialogen är en viktig del i satsningen.
2. Hur har responsen från läsarna varit?
Väldigt positiv.
3. Har ni fått redaktionella uppslag från läsare/bloggare?
Ett flertal tips har blivit jobb direkt. Förhoppningen är att bloggarnas iakttagelser ska ge lokala nyheter kring ämnen vi annars hade haft svårt att fånga upp.
4. Hur ser nästa steg i satsningen ut?
Att koppla ihop stadsdelssatsningen med andra delar av vår sajt, bland annat Bostad. På det sättet kan vi ge mer lokal info och bostadssektionen blir mer intressant för både läsare och annonsörer.
5. Har ni fått några frågor från andra tidningar om ert upplägg?
Ja, flera tidningar har hört av sig med glada tillrop och sagt att de kommer att följa vår satsning med intresse.

// Alma Kastlander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s