E-papper tar ett kliv framåt ny

Under månadsskiftet april/maj har det varit högtryck på marknaden för e-papper. På bara några veckor har en mängd nyheter presenterats, och som tidigare är det framför allt i USA det händer:

•    Amazon har lanserat en ny, större Kindle (9,7 tum jämfört med tidigare 6). Den finns nu för beställning med leverans framåt sommaren. Läsplattan ger tillgång till Amazons 275 000 böcker, som nu dessutom sänkt priset till 9,99 dollar styck för Kindle-användare, samt 37 dagstidningar, 29 tidskrifter och ett antal bloggar. Befinner man sig i USA går innehållet att ladda ner trådlöst.

•    Både Plastic Logic och Hearst sägs vara på gång att ge sig in på marknaden för läsplattor. Plastic Logic räknar med lansering i slutet av året.

•    Bridgestone har presenterat en prototyp av en läsplatta som bygger på den egna e-papperstekniken QR-LPD (Quick response liquid powder displays). Det är en något böjbar läslatta i färg som har fått många positiva kommentarer. Prototypen har touch screen, liknande den som används i Sonys och iRex Technologies läsplattor.

•    Philips laboratorium i holländska Eindhoven har utvecklat ett nytt sätt att göra läsplattor i färg med E Inks teknik. Färgtekniken lär inte finnas i konsumentprodukter än på många år, men det är ändå ett intressant steg på vägen mot läsplattor i färg. I förlängningen kan man tänka sig att den nya tekniken ersätter de energislukande LCD-skärmar som används i dagens datorer.

Hur nyheterna tas emot bland konsumenter och vad de får för effekt på bok- och tidningsläsandet återstår att se. Exempelvis är affärsmodellen för de tidningar som finns på Kindle är inte helt lysande, 70 procent av prenumerationsintäkterna går till Amazon. Dessutom har Amazon rätt att återpublicera innehållet i andra kanaler som iPhone. Man kan bara hoppas att Plastic Logic och Sony kan ta upp konkurrensen med Amazon, och att man kan införa en gemensam standard för innehållet så att det inte är låst till respektive företags läsplatta.

Att Bridgestone ger sig in på marknaden kan potentiellt innebära att läsplattorna blir betydligt billigare än idag eftersom man har möjlighet till en mer industriell tillverkningsprocess. Med ett lågt pris, snabb uppdatering och bra färg kan Bridgestone definitivt bli en aktör att räkna med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s