Ett tidnings-spotify i mobilen?

Skrev tidigare om möjligheterna att ta betalt för nyheter – eller snarare paketering av nyheterna – via Iphone-apps. Nyligen gick USA Today som har varit en av pionjärerna vad gäller utveckling för Iphone och berättade att man ångrar just att man inte tog betalt för sin Iphone-app från början.

Samtidigt öppnar Iphones nya operativsystem – som kommer med Iphone 3Gs som inom kort ska finnas i butik i USA – för nya möjligheter att ta betalt. Det nya operativsystemet möjliggör nämligen att ta betalt inifrån programmet så att säga. Det innebär att man kan utveckla program som fungerar som butiker. Eller för tidningar att man kan ta betalt för prenumeration på ett nytt sätt. Nu har det ju också börjat komma ut andra mobiler på marknaden som erbjuder verkliga alternativ när det gäller just tillgängliggörande av innehåll via applikationer.

Editor’s weblog berättar att företaget ScrollMotion har utvecklat en teknik som innebär att man kommer att kunna erbjuda en betaltjänst för 170 dagstidningar via sin nya Iphone-läsare Iceberg. Man refererar också till ett resonemang kring huruvida tidningsföretag skulle kunna gå ihop och ta betalt via ett gemensamt gränssnitt och jämför med filmnedladdningssajten Hulu.

Jag har själv funderat en del kring detta, men mer  utifrån exemplet Spotify, som ju har aviserat att man inom kort kommer att lansera en ren premiumtjänst i mobilen. Skulle svenska dagstidningar kunna gå ihop och erbjuda en gemensam applikation som ger tillgång till samliga medverkande tidningar för en enhetlig summa? Ett tidnings-Spotify så att säga? Och skulle man kunna lösa den bakomliggande logistiken för att fördela betalningen? Eller skulle det kunna göras  genom att ett externt part tar rollen som mellanhand, bygger upp den tekniska plattformen och sköter betalningsförmedlingen? Pågår någon sådan här utveckling redan idag?

3 svar till “Ett tidnings-spotify i mobilen?

  1. Ping: Adsense till Iphone och Android | Missade samtal

  2. Ping: Ska vi inte bygga ett eget fast flip? « TU:s framtidsblogg

  3. Ping: Nyhetsappar för iPhone börjar kosta « TU:s framtidsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s