Mobila nyheter gratis – men paketeringen kostar

Lite (i och för sig inte pinfärsk, men ändå ganska intressant) statistik från iTunes app store data, återgivet på O’Reilly Radar:

  • Även om fortfarande bara en liten del av alla Iphone-applikationer  är nyhetsbaserade (2, 6 %) så är just nyheter är den kategori som ökar överlägset snabbast för närvarande.
  • 31% av alla nyhetsappar är gratis jämfört med 21% av appar totalt.
  • De större mediehusens applikationer är gratis, medan olika tredjepartsapplikationer som organiserar flera nyhetsflöden i flera fall tar betalt. Ett exempel på en sådan applikation är World Newspapers som samlar in nyhetssajter från hela världen och kostar 7 kr.

Särskilt den tredje punkten tycker jag är värd att fundera över. Det är uppenbarligen den som samlar ihop och paketerar nyheterna åt läsaren som får betalt för nyheterna snarare än den som producerar dem. Borde då inte tidningarna själva gå ihop och ta den rollen? Alltså samarbeta kring att  ta en paraplyroll där läsaren kan hitta nyheter från flera källor på samma plats. En engångsbetalning på 7 kronor per nedladdning är såklart ingen intäkt att prata om, men å andra sidan skulle produkten gå att utveckla betydligt jämfört med de rätt taffliga försök som finns idag.

Ett svar till “Mobila nyheter gratis – men paketeringen kostar

  1. Ping: Ska inte branschen bygga ett eget fast flip istället? « TU:s framtidsblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s