Första läsplattan i Sverige

image002I slutet på september lanserar det svenska företaget Royal Line en läsplatta i Sverige. Läsplattan heter Nuut och tillverkas i Sydkorea av Neolux. Det är första gången som en läsplatta lanseras i Sverige som första land i Europa.

Ringde upp Andreas Bröll,  försäljningschef på Royal Line, som berättar att han räknar med att det framför allt kommer att finnas e-böcker på den svenska läsplattan. Några samarbeten med tidningsföretag finns inte för närvarande, men man är mycket positivt inställd till sådana initiativ. Läsplattan stöder PDF, liksom e-boksformatet ePub, och väger 300 gram.

Första versionen av  Nuut lanserades i Korea 2007. Nuut 2, den version som lanseras nu, är en vidareutveckling, där bland annat lagringsutrymmet ökats till 512 MB. Att det är just Sverige som blir förstaland, beror på att Royal line ägs av en koreansk familj som har drivit företaget i Sverige i 22 år.

Läsplattan ska visas upp på bokmässan i Göteborg i september, liksom på bokmässan i Frankfurt i oktober. Priset ligger på strax under 3000 SEK.

2 svar till “Första läsplattan i Sverige

  1. Det finns redan en läsplatta i Sverige. Den heter Iphone. =)

  2. Hej Ola

    Ja det har du rätt i delvis. Men en Iphone har inte samma lästid som en läsplatta som är konstruerad för snål använding av batteritid, är inte ergonomiskt utformad för längre läsning.

    Så det är inte helt rätt att jämföra dessa produkter då dessa klara lite olika saker. Läsplattan är utformad för just bara läsning medans Iphone klara en del andra saker också men inte är lika läsvänlig i om man ska läsa en hel bok etc. Lika lite som att jämnföra en läsplatta med en pc. De är gjorda för lite olika saker fast desammanfaller i olika sammanhang.

    Mvh
    Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s