Mobilförbud och viktelefoner i Tokyo

p_1600_1200_EFE87279-7E79-4C02-B3B1-55A686E32F57.jpeg

Några iakttagelser angående mobilanvändning från en första intensiv dag i Tokyo:

  • Allt är inte mobilt i mobilens förlovade land. Det dröjde faktiskt en bra stund innan vi ens såg någon använda en mobil, både på stora delar av flygplatsen och på bussen från flygplatsen var mobilanvändning helt förbjudet. Det finns också starka krafter för att begränsa mobilanvändandet bland unga här, i prefekturet Ishikawa har man infört åldersgräns på 16 år för köp av mobil.
  • Enligt kreatörerna på Uchico som vi träffade igår har de unga mobil- och medieanvändarna har börjat tröttna på de vansinniga och högljudda unerhållningsformat som på senare år också hittat till svensk tv. Det innehåll som kommer starkast nu är i stället sådant som fokuserar på hälsa, lifestyle och kunskap.
  • Även här brottas innehållsleverantörerna med betalningsviljan, också i den mobila kanalen. Uchico, som  gör mobilsajter med ”edutainment”-tjänster för tonåringar har på ett år har man fått omkring 10% av målgruppen som användare. En stor del av framgångarna förklarar man själva med att ungdomarnas föräldrar tycker att innehållet är vettigt, vilket ju för tankarna till svenska KP-webben. Men till skillnad från KP har man ännu inte börjat ta betalt. Om och när det sker räknar man med att det enbart kommer att handla om individanpassade premiumtjänster. (Däremot reagerade totalt oförstående på våra frågor kring svårigheter att tjäna pengar på reklam i medier som vänder sig mot barn och ungdomar.)
  • iPhone förekommer här, men mycket sparsamt. Har sett två stycken under första dagen här. I stället är det viktelefoner som dominerar helt.
  • Det talas ofta om lägre surftaxor och flatrate som förutsättningar för att få fart på den mobila internetanvändningen i Sverige. Här är också flat rate helt dominerande, men det är inte särskilt billigt. från 300 kronor och uppåt ska abonnemangen kosta.
  • Kontantkortsmarknaden för mobilt och mobilsuf tycks internettycks knappt existera alls. Soft Bank säljer överhuvud taget inte kontantkort som går att surfa med, vare sig till mobilen eller till trådlösa modem.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s