Joanna Herskovits: Akihabara och ungas åsikter om nyhetsläsande!

Joanna Pofil

Vid en del tillfällen verkar japansk och svensk kultur ligga rätt nära varandra. På något besynnerligt sätt kan de synka, en del oskrivna koder kan liknas vid svenska. Dock, blir det ibland helt fel. Idag besökte vi Akhibara, ”teknikstaden”. En hel stadsdel bestående utav teknikaffärer. Utbudet var enormt och väldigt varierande. Uppdraget var att intervjua så många människor som möjligt angående media, nya trender och hur unga tar del av nyheter.

Detta visade sig vara svårt då många befann sig i skolan och de som var ute verkade inte vilja bli filmade. Förvånande, tyckte vi, då vi fått uppfattningen av att japanska ungdomar mer än gärna skulle låtit oss intervjua dem. Vi hamnade på ett café, av det annorlundare slaget, ett s.k ”Maid-Café”. Där jobbade tjejer utklädda till husbiträden och gav ett otroligt…konstigt intryck. Vi skulle sjunga sånger i takt med att en av servitriserna hällde kaffe i mjölken och sedan ”förtrollade” hon oss, samtidigt som vi var tvungna att sjunga en japansk ramsa. Att inte följa hennes anvisningar skulle uppfattas som extremt oartigt enligt Taka, guiden vi hade med oss. Dock var det inte bara ett chockartat besök utan vi lyckades få en intervju med servitrisen ”Noize”, (vilket var hennes ”maid-namn”) 19 år.

 Hon berättade för oss att japanska ungdomar är intresserade av att följa nyheter, dock oftast bara nationella sådana. Man följer dem främst genom Internet, TV, samt också genom mobilen, vilket vi beskrev i gårdagens blogginlägg. Politiska nyheter var det som intresserade henne främst och hon ansåg att många av hennes vänner var intresserade av att följa nyheter och aktuella händelser. Precis som i Sverige är det självklart upp till var och en hur och vilka nyheter man följer, berättade ”Noize”. Många vi tidigare talat med har berättat om att hur man följer nyhetsflödet är en generationsfråga. Det visade sig nu inte vara helt korrekt eftersom ”Noize” hävdade att det inte var åldersrelaterat utan helt enkelt handlade om huruvida man hade intresse för nyheter eller ej. Hon menade att hennes generation var intresserad, och att det inte var ett intresse som skulle dyka upp först i vuxen ålder. Om utvecklingen i Sverige följer den i Japan är det alltså ett förslag att skapa nya mobilapplikationer för nyheter och att förbättra de webbaserade tidningarna.

Ett svar till “Joanna Herskovits: Akihabara och ungas åsikter om nyhetsläsande!

  1. När jag läste din artikel Joanna kunde jag inte låta bli att le för mig själv. Du skildrar olikheterna/likheterna( fast i denna artikel då olikheterna) på ett underhållande och snyggt sätt. Jag kan tänka mig att det kändes en aning ”fel” att sitta och sjunga sånger/ramsor på japanksa när servertrisen hällde upp till er och samtidigt ”förtrollade er” För en annan låter det, hur ska jag uttrycka mig, speciellt. Dock kan jag tänka mig att det måste vara roligt att ha fått uppleva och det är saker som dessa man kommer ihåg! Ska bli roligt att läsa nästa artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s