Max af Klercker: Den japanska ungdomens ointresse

Ungdomar

Intervjuer med äkta japanska ungdomar, käkat äkta japansk sushi och dessutom blivit förvirrad av en äkta japansk telefonförsäljare! Livet här är spännande och underbart.

Vi begav oss ut på Tokyos gator med uppdrag att försöka kartlägga japanska ungdomars medievanor. Vi lyckades intervju fyra väldigt olika sorters grupper av ungdomar, vilka var: Ett japanskt par, fyra musikintresserade killar, tre överstylade bloggerskor/modeller och slutligen fyra stycken japanska skoltjejer, i åldrarna runt 15-20 (förutom en av musikkillarna som var 28). Men för att dra alla dessa fyra grupper över en kam kunde vi efteråt säga att intresset att ta del av nyheter inte var speciellt stort, och om något ska det vara sammanfattade nyheter i mobilen eller Tv-nyheter. Utifrån deras aktuella vanor är papperstidningarnas tid passé, men ändå trodde de att de skulle börja läsa nyheter oftare när de blev vuxna. Men just nu är det väder, kändisskvaller och serier som gäller!

Så japanska ungdomar läser inte tidningarna, so what!? Det är väl inte alla svenskar som heller gör, vi får ju reda på så mycket i skolan om nyheter och sådant. Och det är här mina vänner ännu en brytpunkt uppstår! I de japanska skolorna diskuteras inte nyheter, och när vi frågade ungdomarna om valet som nyss varit i Japan var det nästan som ett skämt, varför skulle de ha koll på politik? Ändå var det här valet historiskt då japans styre byttes från ett 50 år gammalt liberaliskt till socialistiskt. Det verkar som ungdomarna vid 23-års ålder (då de går ut universitetet och ska skaffa jobb) kastas direkt ut i samhället utan att egentligen veta vad som väntar. Men förmodligen överreagerar jag bara, en sammanställning på 13 ungdomar ger ju inte direkt ett spiksäkert resultat.
Maho island corporation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s