Max af Klercker: En galen japansk framtidsvision

Framtidstelefon
För några dagar sedan skrev jag ett inlägg där vi besökte mobiloperatören KDDI’s showroom och fick titta runt på deras teknik. Idag besökte vi en av KDDI’s konkurrenter, NTT DoCoMo. 27 våningar över marken fick vi se vad som dels skulle kunna vara en inspelningsplats för en ny science fiction film, eller en förhandsvisning av en framtid 15 år bort. Jag hade tänkt göra några nedslag i dagens rundvisning på det jag fastnade mest för.

Att de nya touchskärmsmobilerna hemma har rörelsekänsliga mobilspel är ju jätte häftigt, eller hur? Och sen Nintendos nya spelkonsoll Wii, helt otroligt, vilken teknik! Här borta har man redan tagit steget längre och slagit ihop dessa två. DoMoCo’s mobilspel fungerar som en Wii kontroll, och den är dessutom ljudkänslig, vilket öppnar för helt nya dimensioner av spel. Vår ”testpanel” här bestående av Jon och Malin fick testa ett salladsskärningsspel. Mobilens mikrofon känner igen det knackande ljudet från träkniven mot skärbrädan och ju snabbare du hackar, ju snabbare försvinner salladen. Detta är egentligen tänkt som ett Bluetoothspel som du ska kunna spela när du och din kompis är ifrån varandra.

Tänk dig ett kreditkort. Ett digitaltkreditkort som du bara behöver blippa mot en mottagare för att betala. Tänk dig att detta digitala kreditkort går att ringa, maila, ta bilder, titta på film och surfa med också. Är det någon som är förvånad över att detta är en funktion som följer med en ny mobiltelefon här i Japan?

En söt liten animerad bock i kostym blir snart ditt bästa hjälpmedel att överleva i storstadsdjungeln med i-concier. För cirka 16 kr i månaden flyttar han in i din mobil och guidar dig genom dagen, om du använder NTT DoCoMo dvs. Den tipsar dig om dagens möten, tågförseningar, tillfälliga erbjudanden i dina favoritbutiker, om din favorit författare nyss släppt ny bok och mycket mer därtill. Läs mer om i-concier och andra uppfinningar här.

När vår guide sedan gick fram till en mobil (som egentligen inte såg särskilt speciell ut) och plockade isär skärmen och knappsatsen tappade jag hakan totalt, varför i hela friden skulle man vilja plocka isär sin telefon!? Men självklart fanns det anledningar, du kunde tillexempel med den isärplockad ringa med knappdelen och använda den andra delen separat som en touchskärmsmobil. Eller varför inte ställa skärmen på Tv läge och använda knapparna som fjärkontroll, bara du är inom ett område på 10 meter.

Men en mobil som gick att plocka isär bleknade i jämförelse med DoCoMo’s framtidsrum, är du redo? Till synes var det bara ett ganska stilrent rum med en stor soffa och ett hemmabiosystem, men skenet bedrar, som alltid. Ett digitalt armband välkomnar ägaren när denne stiger in genom dörren och huvuddatorn som är kopplad till skärmen meddelar vilka hushållssysslor den skött medan du var ute (mata hunden, beställt mat, damsugit mm…).
Har du någon gång varit inne i Google Maps och flyttat dig runt i 360° bilder på New Yorks gator? Japan har än en gång tagit steget längre och kombinerat det och Eye-Toy tillsammans med 3D effekter. Man får då en virtuell värld där du fritt kan navigera dig runt med hjälp av handrörelser (som registreras via armbandet), och som sagt sker det med 3D effekter som gör att det känns extra realistiskt. För att navigera sig runt i datorns huvudsystem använder du antingen din hand och liksom ”klickar” i luften eller så talar du in kommandot i armbandet.

När vi kom ut tog det en stund att smälta. Det var som att ha kastats in i vilket tecknat barnprogram eller science fiction film som helst, fast på riktigt. Japan bygger verkligen upp framtidssamhället här på andra sidan jorden, och själv framstår man som en stenåldersmänniska med en mobiltelefon som knappt kan ansluta till internet.

Ett svar till “Max af Klercker: En galen japansk framtidsvision

  1. Ping: Framtidsvision i Sverige – verklighet i Japan « Tidningsliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s