Omvärldsspaningar vecka 47

Voilà, veckans spaningar om publik, affärer och teknik i och kring branschen:

Teknik/publik: Individualiserade nyheter. Personalisering och individanpassning är inte längre något som bara pratas om, nu dyker det upp konkreta exempel här och var. I tidigare spaningar har vi skrivit om Niiu ”Världens första personaliserade papperstidning”, här några exempel från webb och mobilt:

  • Stampen skriver i sitt nyhetsbrev om att exempelvis BBC och Kaliforniens tredje största tidning Orange County Register satsar på personaliserade förstasidor på sina sajter. På Orange County Register byggs startsidan av läsaren med valfria kategorier från tidningen och även externa rss-flöden.
  • Ävenledes från Stampens nyhetsbrev tar vi att norska Berlingske Tidender satsar på ett personaliserat digitalt veckomagasin. ”Ugen” som satsningen heter, lanseras som en betaltjänst.
  • IDG skriver om Sydsvenskans satsning Mscoop som ska vara en personaliserad mobilsajt för nyheter. Sajten utgår från en plattform som Telia har tagit fram och vill samarbeta kring tidningar med som analyserar artikelinnehåll och successivt lär sig vilka ämnen läsaren är intresserad av.

Affär: Total Media Makeover – nytt sätt att integrera annons och redaktionellt. Det klassiska pennföretaget Bic bad som reklambyrå TBWA/Uruguay att göra en annons för dem till en av Uruguays mest populära magasin för unga, Freeway. Men istället för en annons ritade man om hela magasinet med Bic pennor. Resultatet är ganska fantastiskt och har  belönats för  sin idéhöjd. I en tid då tidningar får arbeta hårt för att garantera annonsörer att deras budskap når ut är det här onekligen ett nyskapande grepp.

Affär: Annonsörer driver på online-video-boom. Internationella nyhetssajter liknar allt mindre tidningar och alltmer TV. Anledningen är kommersiell – många kategorier för annonsintäkter minskar, men när det gäller videoannonser råder en boom, och den förväntas fortsätta. I USA ökade intäkterna från videoannonser med 38 procent under första halvan av 2009 enligt siffror från Interactive Advertising Bureau. E-marketer bedömer i en ny rapport att online-video kommer att vara huvudkanal för stora annonsörer som söker öka sina digitala online-investeringar de närmaste fem åren. Totalt bedöms online-video dock fortfarande 2014 bara omsätta omkring en tredjedel jämfört med sökordsmarknadsföring.

Publik: Medievarumärken skapar ingen passion? Brittiska Fresh Minds Research har undersökt hur konsumenter känner för medievarumärken. Resultatet visar att vi just inte känner så mycket alls (åtminstone inte brittiska mediekonsumenter). När det gäller exempelvis The Guardian uppger nästan hälften att de ”inte bryr sig”. Fresh Minds analys är att konsumenter ser medievarumärken som helt funktionella, något man menar bör ses som oroande och skapar frågetecken kring konsumenternas framtida lojalitet. Anmärkningsvärt är dock att sociala medier som Twitter och Facebook väcker ännu mindre känslor än traditionella medievarumärken. De som sticker ut åt andra hållet är The Sun som hatas av var fjärde konsument och ITV som älskas av ungefär lika många.

Affär: Olika bud om mikrobetalningar. Vilken prissättningsmodell är enklast att få konsumenter att acceptera – mikrobetalningar eller abonnemang? Bilden är oklar, och två nya undersökningar ger ingen enhetlig bild annat än att frågan är svår att undersöka genom intervjuer:

  • I en undersökning från Forrester Research uppger 8 procent att de kan tänka sig att betala en abonnemangsavgift för digitalt tidnings- och tidskriftsmaterial. Lika många säger att de kan betala om abonnemanget även innefattar papper och mobilt. Bara 3 procent säger sig acceptera en mikrobetalningsmodell.
  • Continental Research kommer i en annan ny undersökning till en delvis motsatt slutsats. Här uppger 21 procent att de kan tänka sig att betala enligt en mikrobetalningsmodell medan bara 5 procent säger sig villiga att prenumerera på digitalt material.
  • Gemensamt har undersökningarna, liksom en tredje från Ipsos, att merparten av konsumenterna säger sig vara negativa till att betala. Inga nyheter på den punkten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s