Trender att hålla koll på inför 2010

En påfallande stark bloggtrend för ögonblicket är att blogga om just trender. De viktigaste trenderna inför 2010 dyker upp här och var, gärna i form av 10-i-topp-listor. Amerikanska Trendwatching, som ofta levererar hyfsat träffsäkra spaningar, listar de 10 viktigaste konsumenttrenderna inför nästa år. Några förutsägelser som kan vara intressanta att ha koll på:

  • Urbaniseringen kommer att explodera de närmaste åren. Den alltmer urbana konsumenten blir mer sofistikerad i smak men också mer benägen att testa ”vågade” varor, tjänster, upplevelser och konversationer. Lokalpatriotism kopplad till städer kommer också att växa, allt fler identifierar sig kulturellt som tillhörande en stad snarare än en nation, vilket skapar en större marknad för varumärken och produkter som är knutna till den egna staden.
  • Behovet av att kunna ta kontroll över sin personliga information på nätet ökar. (Trendwatching har gett fenomenet namnet ”Profile Myning” i stället för ”Profile Mining”.) Det skapar en marknad för tjänster som hjälper människor att paketera information om exempelvis de egna köpavsikterna och sälja till företag. Även tjänster som skyddar och hanterar  information från sociala nätverk och exempelvis hanterar överlåtelse vid dödsfall.
  • Efterfrågan efter recensioner i realtid växer. Konsumenter kommer inte att nöja sig med en old school-recension inför ett köpbeslut, utan kommer att vilja prata med recensenten i realtid (vilket också är helt möjligt via tjänster som Twitter, Facebook och LinkedIn). Detta tolkas som att företagen kommer att få mindre möjlighet att övervaka och delta i konversationer om deras produkter. Företagens svar blir enligt Trendwatching bättre produkter eller ännu mer beta-utveckling. För medieföretag är ju ett tänkbart svar på trenden att ännu mer profilera recensenters personliga varumärken och satsa på konsumentupplysning i realtid och i dialogform.

Några andra topp 10-förutsägelser för nästa år:

2 svar till “Trender att hålla koll på inför 2010

  1. Ping: Veckan i länkar (47) « Spektrabloggen

  2. Ping: Kreafonbloggen » Blog Archive » Är ni beredda på recensioner i realtid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s