Nu börjar mediehusen ta betalt för nyhetsapplikationer för iPhone

Jag har resonerat en del tidigare kring möjligheterna att ta betalt för nyhetsapplikationer för iPhone. I Sverige har Svenska Dagbladet visat att det går att ta betalt för iPhone-applikationer. Men framgången med deras quiz-applikation har ju inte inneburit något genombrott för betalda nyhetsappar. Snarare har den väl pekat mot att det finns potential i andra delar av tidningsinnehållet än just nyheterna. (UNT har satsat på att ta betalt för nyheter iPhone, men även där handlar det om en tydligt nischad och förmodligen ganska smal tjänst.)

Men de senaste dagarna har det börjat hända saker på området. För några dagar sedan berättade tyska Springer-koncernen  att man inom kort tänker börja ta betalt för nyhetsapplikationer i iPhone. Och nu lanserar även The Guardian en applikation för iPhone som man tar betalt för (omkring 30 kronor). Fler exempel lär nog följa.

Det blir givetvis intressant att se hur de går för betalapparna, vilka (om några) funktioner läsarna är beredda att betala för och vilka tidningar som följer efter. Men det som blir riktigt intressant är att se om några dagstidningar kommer att lyckas med att ta betalt för en applikation enligt prenumerationsmodell. Det är väl egentligen först då som nyheter för iPhone kan bli en riktig affär på sikt. (Wall Street Journal gör det redan, men just finansiella nyheter är ju lite speciellt i sammanhanget.) Personligen tror jag att bra, personaliserade, push-funktioner som säkerställer att de nyheter som jag tycker är riktigt viktiga når igenom bruset, kan vara en framgångsfaktor.

4 svar till “Nu börjar mediehusen ta betalt för nyhetsapplikationer för iPhone

 1. Det finns andra svenska mediehus som satsar på betalappar. Vi på IDG tar betalt för både Macworlds och M3:s iPhone-appar, och det har gått riktigt, riktigt bra! Fler är på gång…

 2. Hej, det borde jag kanske nämnt. Kul att det går bra och spännande att det kommer fler!
  (Det som jag tänkte på här var iofs framför allt om det går att paketera just nyheter i iPhone på ett sätt som går att ta betalt för eller om det måste vara hårt nischat medieinnehåll.)

 3. Pontus,

  ”Riktigt bra”? Kan du ge någon indikation på vad det är?

  Själv är jag lite skeptisk. Frågor att ställa sig:

  Hur stor marknadsandel har iPhone egentligen och hur många av dessa är i min målgrupp?

  Räknar man på det tror jag i de flesta fall att de fortfarande är rätt få, för även om de flesta i mediabranschen nu har iPhones har inte gemene man det i tillräckligt stor utsträckning när det gäller de flesta målgrupper.

  Hur dominerande kommer iPhone att vara 2-3 år framåt?

  Det ligger många spännande mobil-lanseringar med Android i pipen, så det gäller att titta bortom en proprietär plattform..

  Hur många iPhone-appar lyckas med ett prenumerationsupplägg eller en hög engångskostnad?

  Väldigt få vad iaf jag kunnat hitta.

 4. Hej Lars!

  Utan att gå in på exakta siffror kan jag säga att försäljningen vida överstigit våra prognoser.

  Sen har du helt rätt i att iPhone-marknaden idag är liten, och att det finns andra spännande plattformar på gång. IDG lanserade före jul en nyhetsapp för Android, som första svenska medieföretag.

  Men det finns flera skäl till varför det ändå är motiverat att jobba för iPhone-plattformen idag. För det första står iPhone-användarna för den absolut största andelen trafik till mobila innehållstjänster. Våra mobilsajter, som funkar på alla telefoner, har ungefär 50 % iPhone-trafik.

  Och för det andra visar iPhone-användare hur mobila tjänster kommer att användas av gemene man om ett antal år. Eftersom de andra mobiltillverkarna gör allt de kan för att efterlikna iPhone i användarupplevelse kan vi innehållsleverantörer använda iPhone för att lära oss hur vi kan använda den mobila kanalen på ett bra sätt, och sedan skala upp för fler plattformar när marknaden är mogen.

  Sen är jag helt övertygad om att allt det här pratet om appar är en övergående trend. Om 5 år kommer vi inte att hålla på att utveckla särskild mjukvara för alla olika mobila operativsystem, vi kommer att skapa tjänster som körs i mobilens browser och funkar lika bra på alla plattformar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s