Böckerna tar täten

Den 10 februari lanserade internetbokhandlarna Bokus (Norstedts) och Adlibris (Bonnier) samtidigt sina nya läsplattor. Från Bokus kan man köpa läsplattorna Cybook Opus och Iriver Story. Och på Adlibris läsplattan Letto.

Enligt förlagen har man nu känt av efterfrågan från kunderna, som har ”ringt och mejlat och undrat över när läsplattorna ska komma.” Det är först när det finns en ordentlig efterfrågan på marknaden som det är möjligt med en lansering. Det tillsammans med ett brett innehåll som kan användas i en teknisk lösning som fungerar. Och nu bedömer alltså förlagen att tiden är inne.

Enligt SvD är inte de nylanserade läsplattorna låsta till sina respektive förlag. Därför ska det inte vara några problem att läsa böcker från båda förlagen på alla tre läsplattorna. Och det är förstås en annan viktig aspekt om läsplattan ska fungera framöver. Man måste kunna ladda ner vilken bok som helst till sin läsplatta. För tänk om man köpte en mobiltelefon med Telia-abonnemang som man  bara kunde ringa till andra Telia-kunder med…

Den här typen av läsplattor är relativt små, lätta och har en svartvit e-pappersskärm utan bakgrundsbelysning som gör läsningen behaglig för ögonen. E-pappersskärmen drar bara batteri när man byter sida, och sägs klara 8000 sidvändningar innan batteriet måste laddas. Läsplattorna är smidiga, lättburna och kan bli vackert läderinbundna om man köper till ett fodral. Sammanfattningsvis är de alltså perfekta att läsa olika typer av böcker på. Böcker är linjära – man börjar läsa från början och läser till slutet. Ingen komplicerad layout är det heller. Man kan ladda uppemot 5000 böcker i varje läsplatta, skärmen är perfekt att läsa utomhus med starkt solsken. Ju mer sol på skärmen, desto bättre syns texten! Dessutom behöver man inte vara uppkopplad på nätet. Man laddar ner sina böcker och sen väntar många timmars avkopplad läsning.

Men den naturliga frågan för oss blir då: hur väl klarar de här läsplattorna ett innehåll från dagstidningarna? Jo visst går det. Men det är absolut inte optimalt för just de här plattorna. De är för små, de är för långsamma i sidvändningar, de är svartvita och de är helt enkelt inte särskilt bra för tidningsinnehåll. Ett flertal medieföretag arbetar med prototyper för dagstidningsinnehåll på läsplattor, och det kommer säkert bra lösningar så småningom. Kanske ska man från tidningshåll rikta in sig på tablets som Apple iPad i stället, med lcd-skärmar och full uppkoppling, eller möjligen vänta på läsplattor med e-papper i färg. Eller som ett tredje alternativ erbjuda innehåll till läsplattor som har både e-ink och lcd-skärmar. Det finns många möjliga lösningar framöver, och en sak en klar: Det är bara till tidningarnas fördel att bokförlagen nu satsar på läsplattor. Någon måste ta täten, och de här läsplattorna är perfekta för böcker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s